ВХОД

Изберете с.... tur-bg.com

Вие сте тук: Начало Забележителности Забележителности

Хотели гр. Обзор, ресторанти , къщи за гости

  • Хотели гр. Обзор, ресторанти , къщи за гости
  • Хотели гр. Обзор, ресторанти , къщи за гости
  • Хотели гр. Обзор, ресторанти , къщи за гости
  • Хотели гр. Обзор, ресторанти , къщи за гости
  • Хотели гр. Обзор, ресторанти , къщи за гости
Забележителности Е-поща
Забележителности 

Балчик е част от Стоте национални туристически обекта. Известен е най-вече с:

  • Архитектурно-парковия комплекс “Дворецът” - лятна резиденция на румънската кралица [Мария], построен по време на румънската окупация на Южна Добруджа (1919-1940 г.), след което придаден към българското Министерство на културата като творческа база, а градината - на Софийския университет като ботаническа градина за развитие на уникални видове.
  • Ботаническата градина на Софийския университет, която съдържа втората по големина кактусова колекция в света след тази в Монако, както и други уникални растения, започната от академик Асен Дацев.

Университетската ботаническа градина и Дворецът представляват безспорно визитната картичка на Балчик. На 27 юли 2005 градината отбелязва 50-годишнина от своето създаване. През 2006 г. университетската ботаническа градина отваря своята новоизградена част, предназначена специално за посещение от хора с увреждания. Тя е официално открита на 50-годишния юбилей. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др.


Университетската ботаническа градина

В града е сформирана самодейна театрална група към читалище "Паисий Хилендарски".

 

Музеи [редактиране]

  • Исторически музей с интересни находки, датиращи отпреди няколко века, археологически разкопки.

В Балчик има: етнографски и възрожденски комплекс, художествена галерия, взаимно училище, три църкви и една джамия, които също са обект на интерес от страна на туристи. Художествената галерия в Балчик е с над 40 годишна история, нейна основателка е Клара Петкова. Във фонда на галерията има произведения на Владимир Димитров - Майстора, както са били излагани и творби на Салвадор Дали и др.

Най-значимото събитие за град Балчик е наскоро откритият храм на богинята майка Кибела в центъра на града. Досега археолозите са открили осем уникални статуи от бял мрамор на богинята майка и над 18 мраморни плочи с напълно запазени надписи на старогръцки.

Град Балчик е център за много културни мероприятия. Ежегодно се провеждат множество фестивали. С традиции е детският фестивал Усмивките на морето. С тенденция да се превърнат в ежегодни фестивали са Балфест — международен филмов фестивал за документални филми и международния Филм форум.

Градът е известен с културните празници през месец септември свързвани обикновено с имената на Иван Гранитски, Стефан Цанев и други.

Друг фестивал, който е затвърдил името си и се свързва с Балчик е международният фестивал Процес-пространство. В зависимост от определената тема, много от произведенията на фестивала се правят на място. Председател е Димитър Грозданов, който е направил много дарения за Градската художествена галерия в Балчик.

През 2005 година Балчик бе домакин на нов детски фестивал "Хоро от перли". По време на фестивалните дни руски и български деца имаха възможности да демонстрират своите умения в танцовите изкуства. През месец септември 2005 г. се проведе Международния студентски филмов фестивал, за който заявиха участие над 600 души. Това бе третото издание на фестивала, като той се проведе за 2-ри пореден път в Белия град. Бяха отправени много предизвикателства към студентите, които представиха своите идеи и филми пред публиката в Балчик.

Друг редовен фестивал е "Балфест", който се провежда в края на годината. Това е международен фестивал за документално и репортажно кино.

24 май е определен като празник на Балчик. На този ден в града има богата културно-развлекателна програма, както и богата търговска алея.

Източник: Wikipedia

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Банер
др. Смарткомп, dr. Smartkomp.Ремонт на лаптопи, мобилни телефони и таблети.Сервиз GSM София център.
Публикуването на  обяви придружени със снимки в НАЙ МАЩАБНИЯТ ТУРИСТИЧЕСКИ ПОРТАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ tur-bg,com е БЕЗПЛАТНО!!!!!!
 
unregistered template Template by Ahadesign Visit the Ahadesign-Forum